26 iunie 2010

Prajitura cu visine racoritoare

Simteam nevoia de ceva dulce si daca tot mai aveam niste visine congelate am zis sa profit sa fac o prajitura, ceva simplu si cat se poate de rapid (cuptorul e "criminal" pe caldurile astea). Cantitatile sunt ideale pentru o tava mica, 20 x 30 cm.





Ingrediente:

200 gr visine (sau orice alte fructe aveti)
250 gr faina
1 iaurt simplu
100 gr unt
100 gr zahar
2 oua
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
zahar pudra

Timp de preparare:
40-45 minute

Mod de preparare:
Se scot visinele din congelator cu 15-20 minute inainte de preparare, se adauga pliculetul cu zahar vanilat peste ele.





Se pregatesc si restul ingredientelor: se amesteca intr-un bol faina cu praful de copt, iar in alt bol se adauga pe rand ouale, untul, zaharul, iaurtul si se amesteca cu mixer-ul pana se omogenizeaza toate ingredientele.



Se adauga apoi treptat faina cu praful de copt si se amesteca cu lingura, de jos in sus pana se obtine o pasta omogena, cremoasa.




Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, moment in care mi-a venit ideea sa pun si niste bucatele de ciocolata, aveam in frigider un borcan cu Nutella.



Am adaugat asadar bucatele de Nutella si printre ele fructele.



Se introduce tava in cuptorul incins si se lasa la foc mediu circa 15 minute pana incepe aluatul sa creasca. Stiind ca am pus si ciocolata si fructele zemoase am scos tava iar fructele se afundasera in aluat asa ca am facut mici orificii cu scobitoarea si am introdus inca un rand de visine care sa ramana la suprafata. Se introduce tava la cuptor pentru inca 15 minute apoi se poate scoate. Se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar, se portioneaza apoi se poate servi.





Mod de servire:

Se recomanda un vin rozé tinut la rece.

Tips:
Iaurtul confera un plus de "pufosenie" aluatului si merge de minune cu gustul dulce-acrisor al visinelor.

Stiati ca...
Visinele sunt bogate in elemente nutritive, saruri minerale si vitamine si ca i
ntarzie procesul de imbatranire prin imbunatatirea compozitiei chimice a sangelui?


Spor si Bon appétit ;)

22 iunie 2010

Mancare vesela...

Nu inteleg o iota de pe acest site insa imaginile vorbesc de la sine :) Am ales o imagine in ton cu atmosfera in toata tara, zilele acestea ...




Sursa: http://www.e-obento.com


Spor si Bon appétit ;)

19 iunie 2010

Muschiulet de porc umplut si garnitura de cartofi noi (2 persoane)

Ador ciupercile si mai ales legumele de sezon si in ultima vreme le-am folosit in tot felul de combinatii si umpluturi, cum este si cazul acestui muschiulet de porc umplut, la cuptor, cu garnitura de cartofi noi cu ceapa verde.



Ingrediente:
1 muschiulet mare
8-10 cartofi potriviti
4-6 ciuperci champignon
2 felii kaiser afumat
1 ardei capia rosu
3 fire ceapa verde
1 fir usturoi verde
rozmarin din belsug
patrunjel verde
1 lingurita de boia
un pahar cu vin alb
1 fir ulei
sare, piper macinat alb, dupa gust

Timp de preparare:
55-60 minute

Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Se pregateste muschiuletul pentru umplere: se cresteaza muschiuletul cu cutitul pentru a putea sa il aplatizam cat mai bine, apoi se bate carnea cu ciocanul de lemn, pana obtinem o fasie mare de carne, nu prea subtire, numai buna de umplut.



Se pregatesc legumele pentru umplutura: se toaca marunt ardeiul rosu, ciupecutele champignon, kaiserul, un fie de ceapa verde si firul de usturoi verde; se sareaza putin si se pregatesc pentru umplerea muschiuletului.



Muschiuletul se intinde pe un tocator de lemn apoi se aseaza legumele pentru umplutura in mijloc, se ruleaza carnea si se prinde cu scobitori sau se leaga cu ata de bucatarie, depinde ce aveti la indemana. Se tavaleste muschiuletul prin rozmarin uscat (sau verde daca aveti), sare, piper, boia.
Intre timp se tapeteaza tava cu hartie de copt se aseaza muschiuletul si se toarna deasupra un fie de ulei si un pahar de vin, apoi se introduce in cuptorul incins in prealabil.


Pana se coace muschiuletul in cuptor, se pregatesc cartofii. Se spala bine cartofii noi, se taie cartofii in 4 (cubulete sau pe lungime) si se pun la fiert in coaja, in apa cu sare. Cand s-au fiert se cojesc, si se pun in tigaie cu un fir de ulei, sare, piper, patrunjel tocat marunt si cele 2 fire de ceapa verde. tocate marunt. Cand muschiuletul e bine rumenit, se taie felii, se orneaza farfuria si se serveste.




Mod de servire:
Se recomanda un vin rozé, la temperatura camerei.

Tips:

Se poate consuma si rece, cu sau fara salata de legume proaspete.



Spor si Bon appétit ;)

14 iunie 2010

Bilute de branza tavalite prin cereale integrale

De cand am acest blog, mai mereu in pauza de masa vorbesc cu colegii despre retetele postate, cine ce a mai facut bun de papa... saptamana trecuta colegul meu Razvan avea ceva bun de papa - Trufe din urda cu fulgi de ovaz le numeste Lorena, prietena lui. Mi-au placut si rapid am cerut reteta, pe care am adaptat-o dupa ideile si preferintele mele :) Am inteles ca si Lorena se pricepe la Inventii in bucatarie asa ca o mai astept cu idei ;) Eu le-am dat o denumire descriptiva...




Ingrediente:
150 gr urda
150 gr branza de burduf
2-3 linguri porumb
2 felii subtiri sunca afumata
cereale integrale (ovaz, secara, grau germinat)
1 ardei capia rosu
1 fir ceapa verde
1 lingurita chimen
patrunjel verde tocat
4-5 masline negre
1 fir ulei de masline
sare si piper dupa gust

Timp de preparare:
15-20 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:

Se taie legumele si sunca cubulete marunte, se pregatesc pe un platou intins cereralele integrale



Se rade urda si se pregateste branza de burduf



Eu am ales sa amestesc branza si sa o impart in 2 parti egale, sa combin o parte cu sunca, masline si ceapa verde, iar celalata parte cu porumb, ardei rosu, masline si chimen. Se formeaza cu mana bilute de ce dimensiuni doresti (din cantitatile mentionate mie mi-au iesit in jur de 22 bilute) eu le-am facut medii :) apoi se tavalesc bilutele prin cereale integrale pana se imbraca bine.




Se tin la frigider cateva minute apoi sunt numai bune de servit.

Mod de servire:

Se pot consuma ca atare, deoarece sunt satioase datorita branzei, legumelor si cerealelor integrale.

Tips:
Pentru un plus de prospetime se pot servi pe pat de rosii feliate si consumate impreuna.

Stiati ca...
Cerealele integrale constituie nu numai o sursa bogata de fibre ci si o sursa insemnata de complex de vitamine B, minerale si proteine?


Spor si Bon appétit ;)

13 iunie 2010

Lamai umplute cu pasta de ton si masline

Am gasit o imagine interesanta pe un site culinar italienesc. Pasta de ton fac mereu, insa modul de prezentare mi-a atras atentia si mi-am zis ca trebuie sa fac si eu cu prima ocazie. Zis si facut ;)




Ingrediente:
3-4 lamai mari, proaspete
2 x 120 gr conserve ton in ulei de masline
4-5 masline negre
100 gr unt
sare si piper dupa gust
zeama de la o jumatate de lamaie

Timp de preparare:
20-25 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:

Timpul de preparare ar fi si mai scurt insa operatiunea de pregatire a lamailor dureaza putin mai mult..
Lamaile se spala cu apa din abundenta apoi se taie un capacel din partea superioara, pentru a putea goli continutul lamailor cu ajutorul ustensilei de curatat legume.

Eu am folosit ton Rio Mare in ulei de masline insa se poate folosi orice fel de ton sau peste preferat.

Se marunteste tonul cu furculita, apoi se adauga sarea, piperul si zeama de la o jumatate de lamaie.



Se amesteca bine pana se obtine o pasta omogena apoi se adauga untul, taiat cubulete mici, pentru a putea fi inglobat mai usor pastei de ton. Se amesteca bine toate ingredientele apoi se adauga maslinele taiate bucatele marunte.
Se umplu lamaile cu pasta de ton si se tin la rece pana la consumarea lor.

Mod de servire:

Se recomanda a se consuma alaturi de sucul de lamaie cu pulpa de fruct, proaspat si natural, obtinut din golirea lamailor.

Tips:
Pentru obtinerea unei paste mai fine se poate folosi mixer-ul, in functie de preferinte.


Spor si Bon appétit ;)

8 iunie 2010

Pulpe de pui la cuptor cu cartofi aurii (2 persoane)

In ultimele weekend-uri am gatit cate ceva la cuptor, in rest salate si mancaruri usoare si rapide, in functie de caldura de afara si timpul liber..




Ingrediente:
6 pulpe inferioare de pui
8-10 cartofi mari
2 catei usturoi
1 fir ulei
1 lingurita de boia
un pahar cu vin alb
sare, piper macinat alb, dupa gust

Timp de preparare:
45-50 minute

Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Se pregateste compozitia pentru condimentarea pulpelor: se presara un fir de ulei peste pulpe, se adauga sare, boia, piper macinat alb, dupa gust, usturoiul taiat felii subtiri si paharul de vin alb. Se tine la frigider pana se curata si se pun la fiert cartofii.




Intre timp se tapeteaza tava cu hartie de copt (se foloseste o bucata mai mare astfel incat sa se poata acoperi carnea cu hartia de copt) se aseaza pulpele in tava si se toarna deasupra compozitia cu condimente ramasa, se acopera cu hartia de copt si se introduce in cuptorul incins.



Pulpele se lasa acoperite aproximativ 20 de minute apoi se indeparteaza hartia de copt de deasupra pentru a se rumeni pulpele bine.

Cartofii aurii se pregatesc astfel: se taie cartofii in 4 (cubulete sau pe lungime) si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa la fiert pana sunt aproape fierti, pentru a nu se sfarama. Se condimenteaza cu sare, piper, boia si se prajesc cateva minute in ulei incins (suficient sa ii acopere cu totul) pana obtinem o culoare aurie. Se scot pe un servet absorbant pentru excesul de ulei si se pregatesc pentru ornare.


Mod de servire:
Se recomanda un vin alb demisec, la temperatura camerei.

Tips:

Se recomanda a se servi cu o salata asortata de vara (cruditati)

Parerea mea...
Acesti cartofi sunt la fel de gustosi ca si cartofii prajiti. Pregatirea lor dureaza putin mai mult insa sunt mai sanatosi pentru ca nu sunt atat de uleiosi.


Spor si Bon appétit ;)
autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!