21 iulie 2011

Mancarea, vazuta altfel.....














Sursa: www.totb.ro

Stiti ce reprezinta imaginea de mai sus? O sa vi se para foarte interesant: sectiunea unei frunze de ananas.

Am citit pe www.totb.ro un articol interesant despre fotografierea in detaliu a legumelor, fructelor si a mancarii in general de catre Caren Alpert, asa cum sunt ele vazute la microscop.

Am facut un mic research si m-am minunat. Daca sunteti curiosi / curioase si voi puteti afla mai multe informatii  accesand link-urile urmatoare: www.carenalpertfineart.com si www.carenalpert.com.



Spor si Bon appétit ;)

17 iulie 2011

Cartofi frantuzesti sau gratinati (4-6 persoane)

Bubulina are un Bubulin :) Am descoperit eu mai demult ca e priceput la toate dar cu aceasta cina surpriza m-a dat pe spate <3 Asadar postez o prima reteta care nu e gatita de mine dar este pregatita de jumatatea mea, deci se pune. Nu apar imagini decat din etapa finala insa textul este sugestiv si promit sa postez varianta mea cu prima ocazie, cu poze din toate fazele de pregatire.




 











Ingrediente:
1 kg cartofi noi mici
2-3 oua
300 gr telemea rasa
150 gr smantana
unt pentru uns tava
sare, piper

Timp de preparare:
45 de minute
  
Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Se aleg cartofi noi, mici (se patrund mai usor), se spala bine sub apa din abundenta deoarece nu se curata. Se taie rondele si se incepe asezarea lor in vasul yena (vas patrat, diametru aproximativ 28 cm), uns in prealabil cu unt.

Branza se rade si amestecam o parte cu smantana. Se incepe asezarea in vas incepand cu cartofii, apoi un strat de amestec branza cu smantana si tot asa pana ajungem la ultimul strat care va fi de cartofi si apoi presaram branza ramasa.

Intre timp batem ouale, condimentam cu sare si piper si turnam continutul deasupra straturilor deja create. Optional se poate adauga sare si piper pe deasupra.

Se da la cuptorul incins pana se formeaza o crusta aramie, aproimativ 25 de minute, depinde totusi  de cuptor.

















Mod de servire:
Se recomanda servirea imediat dupa ce scoateti de la cuptor insa e poate servi si rece, nu are grasimi. Pot servi 4 pana la 6 persoane, in functie de portii.

Tips:
In loc de smantana puteti opta pentru lapte mai ales daca ati ales cartofi de dimensiuni mai mari. Optional puteti presara patrunjel proaspat, tocat fin.

Stiati ca:
Aceasta reteta este combinatia dintre 2 retete din gastronomia franceza: Gratin Dauphinois si Gratin Savoyard?


Spor si Bon appétit ;)

11 iulie 2011

Aperitiv romantic: cascaval si sunca de curcan

Un aperitiv romantic, aspectuos si delicios. gata in cateva minute, ideal pentru orice ocazie speciala...romantism sa fie :) Am ales inimioare ca era o ocazie speciala dar se pot folosi orice forme, poate fi chiar si un aperitiv pentru copii daca folositi alte forme mai jucause!




 















Ingrediente:

8- 10 felii sunca de curcan
8 felii cascaval
(4 afumate, 4 simple)
1 rosie
busuioc proaspat
3-4 masline verzi cu ardei


Timp de preparare:
sub 10 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:
Am ales sunca de curcan pentru ca imi place foarte mult si e si sanatoasa dar se poate folosi orice sunca va place. Pentru diversitatea culorii am ales 4 felii de cascaval afumat si 4 felii de cascaval simplu, toate taiate cam la aceeasi grosime cu sunca.




















Se urmeaza pasii exemplificati in poza de mai sus: se incepe asezarea feliilor cu cascavalul, se preseaza usor pentru a se uni apoi se preseaza forma peste turnuletul obtinut pentru decupare. Intial am vrut sa fac mai multe inimioare insa mi-au placut si chenarele inimioarelor dupa decupare asa ca au ramas 2 inimoare si 2 "rame" de inimioare. Am avut o rosie carnoasa destul de marisoara asa ca am mai facut o inimioara rosie si am decorat cu busuioc proaspat.

Un aperitiv rapid, lejer si gustos!


Mod de servire:
Se recomanda un vin alb demisec poate chiar sampanie daca este o ocazie mai speciala insa totul depinde de tipul de cascaval folosit.

Tips:
Daca feiile nu vor sa stea lipite puteti folosi putin unt intre felii.

Stiati ca...
Pieptul de curcan (fara piele) este bogata in proteine si este totodata cea mai slaba carne, 100 gr continand doar 0.5 grasimi?



Spor si Bon appétit ;)

5 iulie 2011

Reteta desert fara foc: Tort de nuci cu crema de ciocolata si zmeura (6-8 persoane)

Cred ca am mai scris anterior ca deocamdata nu am cuptor...atata timp cat am plita pot gati aproape orice asa ca am considerat ca banii de cuptor ii folosesc deocamdata pentru alte amenajari in casa :) Sa revenim la subiect ...voiam sa fac ceva bun pentru o ocazie foarte speciala(!) dar nu mai voiam sa folosesc blat de cumparat si creme instant si numai bine am gasit fix cu o zi inainte o noua reteta super interesanta pe blogul de sanatate al Ioanei. Sincer, a fost salvarea mea! Este o reteta preparata de Ani Phyo, recunoscuta pe plan mondial pentru stilul de viata si dietele raw (hrana vie vegetala).




 









Ingrediente:

Blat
2 cani miez de nuca
1 cana curmale

Crema

50 gr cacao
1 banana
2-3 linguri miere
zmeura (crema si decorat)
menta proaspata (crema si decorat)

Timp de preparare:
15-20 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:
Eu am adaptat putin reteta (ca de obicei :P dupa preferintele mele. Am facut reteta simplu, din 5-6 ingrediente: blatul l-am facut fara cacao, am folosit banana si miere pentru crema.
Masura unei cani a fost de aproximativ 250 gr la mine dar important e sa folositi aceeasi cana pentru toate ingredientele.























Povestea cu nucile si mixarea lor cu curmalele a fost destul de lunga...asa ca din graba am uitat sa fac o poza miezului de nuca..dar voi sititi cum arata :) De ce a fost poveste lunga si de ce a durat mai mult la mine? Momentan nu am in dotare un robot de bucatarie (aviz amatorilor :)) asa ca am folosit un blender vertical de mana si m-am chinuit putin, desi am maruntit initial miezul de nuca in mojar si curmalele le-am taiat cubulete.

Blatul trebuie sa iasa dens si putin lipicios, pentru a putea sa il modelati cum vreti. Ideal e sa aveti o forma de tort sau un inel culinar, eu l-am modelat direct pe platou.




Pentru crema am adaugat cacao, miere, banana taiata felii, cateva frunze de menta proaspata (am cumparat la ghiveci de la hipermarket) si o jumatate de cana de zmeura (neaparat profitati de cea proaspata din piata, eu am gasit la o batranica, o cam vindea la suprapret dar macar a fost proaspata si "de la mama ei"). Crema obitnuta se intinde deasupra blatului in stratul dorit, se orneaza cu zmeura si menta si apoi se pune la rece pentru minim jumtate de ora apoi se poate servi.





 









Acest tort a fost delicios, un adevarat rasfat pentru papilele gustative si oricine ar gusta fara sa stie cum a fost facut ar spune ca am pus cine stie cate oua, lapte etc.
Chiar daca nu am folosit deloc zahar feliile sunt foarte satioase, taiate cat de mici, de aceea pot servi 6 pana la 8 persoane fara probleme.

Mod de servire:
Se recomanda sampanie, mai ales daca e o ocazie foarte speciala!

Tips:
Pentru crema puteti folosi avocado in locul bananei si curmale in locul mierii, totul depinde de gusturi.

Stiati ca...
Desi nucile au valoare calorica mare (aproximativ 650 calorii la 100 gr) contin fibre si grasimi monosaturate atat de necesare si benefice organismului, mai ales la dieta
daca sunt consumate corect?


Spor si Bon appétit ;)
autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!