29 martie 2012

Mancare de post: Salata de cruditati si couscous (2 persoane)

E post, a venit primavara si e plin de cruditati prin piete, asa ca ma pregatesc de salate, salate multe, cu legume multe. Dar ca sa fie satioasa, in salata aceasta am pus si couscous, ca e tare bun.






















Ingrediente:
1 capatana "inimioasa" de salata verde
2 morcovi
1 rosie mare romaneasca (cu gust)
1 catel de usturoi
1 ceapa rosie mica
2 fire ceapa verde (fara verde:)
1 fir ulei de masline
o mana de seminte de pin
zeama de la o jumatate de lamaie
frunze patrunjel dupa gust

Timp de preparare:
10 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:

Incepem prin a prepara coucous-ul dupa indicatiile de pe cutie sau ca aici iar intre timp pregatim cruditatile.








Se curata si se spala legumele apoi se taie dupa preferinte si dupa aspectul dorit. Am pus ceapa verde fara verde pentru ca am mancat inainte frunzele :) iar rosia cu gust romaneasca chiar asa a fost, nu degeaba era la suprapret.












Semintele de pin au fost cireasa de pe tort sa spunem :) chiar daca ele sunt scumpe si pe la noi dar si in regiunea Mediteraneana, eu le primesc de la sursa gratis, chiar :) caci mama cumpara de toate si nu cere nimic in schimb :) decat sa stea relax cu gatitul cand vine in concediu :) parca tot e ceva la schimb ;)

Se amesteca salata si va arata cam asa....












Este o salata ideala pentru post, pachetelul de pranz sau dupa antrenament sportiv.

Mod de servire:
Se serveste ca atare, e tare satioasa, numai sa pregatiti mai multa ca sigur se va mai cere o portie, prietenii stiu de ce ;)
Tips:
Nu e necesar sa puneti sare si piper, cruditatile au exact ce le trebuie.
Stiati ca...
Semintele de pin sunt o excelenta sursa de proteine, 100 gr seminte de pin continand 31 gr proteine?


Spor si Bon appétit ;)

14 martie 2012

Mancare de post: Couscous cu legume (2-4 persoane)

Nu am descoperit de mult couscous-ul iar prima data am gasit in magazin numai din acela "romanesc" adica efectiv paste fainoase taiate maruntel....o sa postez si o reteta cu carne de pui in care am folosit acel pseudo-cuscus, a fost bun insa nu se compara. Apoi am gasit cous cous adevarat, marunt, din grau dur, asa cum trebuie. E foarte bun la retetele rapide deoarece se prepara simplu si rapid. Mi s-au cerut si retete de post asa ca am facut una chiar astazi. Simpla si rapida!




















Ingrediente:
3-4 ciuperci champignon
1 ardei capia
1-2 fire ceapa verde
1 fir de ulei
1-2 linguri pasta de gogosari
250 gr cous cous cous (cușcuș)
1-2 catei de usturoi
patrunjel verde din belsug

Timp de preparare:
30 minute
  
Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:
Se spala bine legumele apoi se feliaza julienne pentru ca se pot prepara mai repede.














Se pune un fir de ulei de ulei intr-o tigaie mai adanca, antiaderenta (eu am folosit wok) la foc mediu-mare apoi se adauga usturoiul si ceapa taiata marunt si frunzele de ceapa feliate subtire. Amestecam 2-3 minute la foc iute apoi adaugam pasta de gogosari, care da legumelor si culoare si o aroma deosebita. In acest moment puteti pune apa la fiert, pentru umezirea couscous-ului. In fine adaugam ardeiul si ciupercile, amestecand continuu. 

















Lasam cam 4-5 minute la foc iute, timp in care pregatim couscous-ul conform indicatiilor de pe ambalaj. In general se recomanda cam 60-80 gr per portie, eu la cantitatea de legume descrisa am folosit cam 250 gr, respectiv 4 portii. La cantitatea de cous cous pentru cate optati se respecta aceeasi cantitate de apa, chiar  o idee mai multa, deoarece se absoarbe foarte repee. Se poate pune optional un fir de ulei de masline apoi se acopera cu un capac si  pana mai amestecati legumele de 2 ori si presarati putin patrunjel si couscous-ul va fi gata.

Noi am servit legumele pe pat de couscous, apoi le-am amestecat, totul tine de prezentare. Less is more :)


Mod de servire:
Se poate servi atat cald cat si rece, mai ales daca adaugati foarte putin ulei.
Tips:
Nu am adaugat sare deoarece pasta de gogosari tine loc de sare, vegeta si ce mai folositi, suplimentar puteti adauga insa numai la final.
Stiati ca:
Couscous-ul este un aliment preferat in anumite diete, este foarte satios, totusi sarac in calorii, la mare concurenta cu orezul?


Spor si Bon appétit ;)

Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane)

Stiti cum este cand mergeti la piata si gasiti cate o tanti in varsta care va vinde si ce nu va trebuie...ca va este mila? Ceva de genul am "patit" sambata cand am dat peste o tanti care voia sa imi vanda...morcovi, mai multi decat aveam nevoie "ca sunt dulci si buni si ca fruct si ca leguma". Cum puteam sa nu iau....si m-am pricopsit cu aproape 2 kilograme. Aveam si o bucata de urda cumparata si am zis sa incerc o reteta traditionala americana la care ma gandeam de mult. O sa vedeti ca sunt multe retete la care ma tot gandesc, numai timp sa am sa le pun in aplicare.





 









Ingrediente:

Blat
200 gr faina pentru prajituri
4 oua
100 ml ulei
50 gr unt
4 morcovi mari cam 350 gr
coaja rasa a unei portocale
150 gr miez de nuca
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
1 jumatate lingurita scortisoara macinata
1 jumatate lingurita nucsoara macinata
150 gr zahar brun macinat




Crema
300-350 gr urda dulce
1 lingura miere
200 ml smantana dulce pentru frisca
1 lamaie stoarsa si coaja rasa











Decorare
1 morcov lunguiet
nuci pisate















Timp de preparare:
1 ora si 15 minute

Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Pentru ca totul sa se desfasoare rapid, trebuie sa pregatiti de la inceput toate ingredientele, sa le aveti la indemana.
Se bat ouale cu zaharul brun rapid, cateva minute (se pot bate si cu mixerul daca doriti, la o viteza mai mica la inceput si o viteza mai mare la final) apoi se adauga uleiul, untul la temperatura camerei sau topit (pe foc sau la microunde) si coaja rasa de la o portocala. Se adauga adauga morcovii rasi peste care s-a presarat zaharul vanilat, cu tot cu zeama lasata si se amesteca bine. 
Separat se amesteca faina, cu praful de copt, scortisoara si nucsoara si nucile pisate mai marunt apoi se incorporeaza cu oule batute si morcovii si se amesteca bine sa nu se faca cocoloase. 














Eu am folosit o tava de tort, cu diametrul de 24 cm, cu fund detasabil, mi-a fost mult mai comod. Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se unge cu putin unt si se tapeteaza cu faina pentru a nu se lipi compozitia. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade si se lasa la aceasta temperatura in jur de 30 minute, pana va creste si se face testul cu scobitoarea. Blatul se lasa la racit iar intre timp se prepara crema.









Pentru crema, se rade urda(eu am folosit razatoarea medie, pentru ca urda sa ramana ca niste mici bulgarasi), se amesteca cu o lingura de miere iar frisca se bate la viteza medie pentru a se ingrosa putin. Nu am vrut sa adaug intaritor sau gelatina asa ca am batut frisca foarte putin, doar cat sa devina mai cremoasa apoi am adaugat in bolul mixerului si branza rasa, amestecate cu miere. Am adaugat si coaja rasa de la o lamaie mare si le-am mixat pe toate la viteza mare in jur de 5 minute.















Dupa ce s-a racit blatul se monteaza tortul: eu aleg de multe ori doar 2 straturi de blat deoarece prefer ca cel de jos sa fie mai gros iar cel de sus si crema sa fie mai subtire. Asadar se intinde crema, un strat destul de gros, apoi se aseaza blatul din partea de sus si se intinde un strat subtire de crema, cu o spatula sau un cutit cu lama lata. Pe margini am presat miez de nuca pisat iar in mijloc am asezat morcoveata!

Pentru "firele de paianjen de morcov" am avut o ustensila de curatat foarte buna, cu mai multe capete si chiar si o mica razatoare, cu niste orificii cu ajutorul carora am putut face panzele acelea cat era morcovul de lung. Daca nu aveti un astfel de ajutor dureaza doar 1 minut sa feliati morcovul in lung cat de subtire iar apoi sa le mai feliati cat aveti nevoie. Nu uitati sa uscati intr-un servet morcovul pe care il utilizati pentru decor.

Se pune la rece minim 30 minute apoi se poate servi....si nu va veti mai opri :)
















Mod de servire:
Nu mai are nevoie de nimic, decat de o lingurita :)
Tips:
Nucile din blat se pot lasa mai mari intrucat blatul va fi pufos dat totodata usor umed datorita morcovilor iar nucile atat cele de pe margine cat si cele din interior, desi pisate se vor simti putin crocante. Plus: daca nu spuneti nimanui cu ce este, sunt sanse mici sa ghiceasca :) gustul e....formidabil!
Stiati ca...
Morcovul, consumat atat ca fruct sau ca leguma, are un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre?

Spor si Bon appétit ;)

12 martie 2012

Copanele cu cartofi in sos de bere bruna, la cuptor (2-4 persoane)

Am tot auzit de reteta cu bere bruna si de gustul deosebit pe care il da carnii dar cum nu sunt bautoare de bere nu m-am incumetat pana acum. Totusi, weekendul acesta am decis sa incerc sa vad ce iese si a iesit ceva delicios! De obicei se face numai carnea de pui in acest sos insa eu am le-am facut in tava de la aragaz si cum aveam destul spatiu am decis sa pun si niste cartofi langa ele si nu am regretat.


















Ingrediente:
10 copanele de pui (aprox.1 kg)
6-8 cartofi rosii
sare, piper, boia dulce si iute
rozmarin
1 doza (500 ml) bere bruna

Timp de preparare:
1 h si 20 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:
Copanelele se spala bine, se verifica sa fie curatate bine de puf si pene, apoi se sterg cu un prosop/servetel uscat. Se cresteaza pe alocuri, apoi se condimenteaza cu sare, piper, boia (am pus si dulce si iute pentru ca berea da carnii o aroma dulceaga) si putin rozmarin (nu am folosit foarte mult rozmarin pentru ca ar fi schimbat gustul dulceag al sosului din bere bruna).




Cartofii se curata, se spala si se taie rondele de jumatate de centimetru. Se condimenteaza si cartofii si se aseaza in tava alaturi de copanele.

Se varsa berea peste copanele si cartofi apoi se introduce tava in cuptorul incins in prealabil, la 180 grade. 

Se lasa la foc mediu-mic (150-180 grade), se stropesc din cand in cand cu sosul din tava apoi se lasa la foc mic in continuare, pana copanele devin aramii iar berea bruna obtine consistenta unui sos. In ultimele 5-10 minute se intorc copanelele si pe cealalta parte pentru a se rumeni frumos apoi sunt gata de servit.


Mod de servire:
Noi am servit cu o salata verde cu ceapa verde si a mers de minune.
Tips:
Daca vreti sa dati un gust, o culoare si o consistenta cat mai caramelizata carnii de pui, stropiti frecvent copanelele cu sosul format in tava, mai ales imediat dupa ce le-ati scos din cuptor.
Stiati ca:
Berea contine antioxidanti naturali din malt si din hamei iar berea bruna contine mai multi antioxidanti decat berea blonda?



Spor si Bon appétit ;)

7 martie 2012

Bilute dulci din branza de vaci si stafide (34-36 bucati)

Stiti reclama aceea: "Seamana cu....dar nu este...." ei in cazul acestei retete se potriveste de minune. Seamana cu bomboanele Raffaello insa de data asta nu sunt...data viitoare vor fi, promit! 
Sunt niste invetii dulci, usor de facut, rapide, cu ce am avut prin casa, duminica dupa-amiaza :)





Ingrediente:
500 gr branza de vaci
3 linguri de zahar
150 gr stafide
100 gr cereale integrale (ovaz, secara, grau germinat)
50 ml smantana dulce pentru frisca

Pentru tavalit:
3-4 linguri cacao
4-5 linguri cocos
3 linguri margelute alb-aurii

Timp de preparare:
20-25 minute

Dificultate:
Redusa

Mod de preparare:
Am amestecat branza de vaci cu zaharul (poate vi se pare putin insa eu am incercat sa fac o varianta cat mai sanatoasa) cerealele si stafidele, apoi am adaugat frisca lichida pentru ca amestecul sa fie mai usor de modelat.










Dupa ce se obtine consistenta dorita, se formeaza bilutele, de orice marime doriti, apoi se tavalesc prin cacao, cocos si margelutele colorate. preferatele noastre sunt cocosul si ciocolata, asa ca majoritatea le-am tavalit cacao si cocos.












Mie mi-au iesit 35 de bilute, depinde insa de marimea lor si consistenta aleasa.
Se tin la frigider cam jumatate de ora, apoi sunt numai bune de servit.

Mod de servire:

Este un desert sanatos si delicios, recomandat chiar si copiilor in portii moderate.

Tips:
Daca nu aveti frisca lichida puteti adauga cate putin lapte dulce pana obtineti consistenta dorita sau chiar un iaurt-crema simplu.


Stiati ca...
Branza de vaci este o sursa importanta de calciu, fosfor, proteine usor asimilabile si vitamine din complexul B?


Spor si Bon appétit ;)

5 martie 2012

Ciuperci champignon umplute, la cuptor (2-4 persoane)

Am gasit la Auchan niste ciuperci mari si frumoase si am refacut reteta de ciupercute umplute, la cuptor, pentru ca e simpla, rapida si delicioasa. Am schimbat putin compozitia, de fiecare data le fac cu ce am la indemana si depinde si ce pofte am.






















Ingrediente:
8-10 ciuperci champignon marisoare
2 catei de usturoi
4-6 felii sunca/kaiser afumata
patrunjel verde tocat marunt
100-150 gr parmezan ras/macinat
o lingura pasta de gogosari
o lingura pesto genovese

Timp de preparare:
35-40 minute

Mod de preparare:
Totul a fost pregatit ca la prima reteta de ciupercute champignon umplute doar ca am schimbat putin ingredientele: am folosit toate coditele tocate marunt, am pus o lingura de pasta de gogosari pe care am pus-o la camara in toamna, o lingura buna de pesto din borcan, de la mama lui (Italia), doar parmezan ras, nu am pus cascaval deloc.
Atentie, nu am pus deloc sare deoarece atata pesto cat si pasta de gogosari au in general suficienta sare, totul depinde de ingredientele folosite.













Am umplut palarioarele cu compozitia obtinuta apoi le-am pus in cuptorul preincalzit, la 220 grade, pentru 20-25 minute.













De data aceasta nu le-am mai pus in tava ci le-am pus direct pe gratarul de la cuptor si dedesubt am pus tava de la cuptor cu putina apa ca sa nu se murdareasca cuptorul. Au iesit senzationale!

Mod de servire:
Noi am fost la masa 2 persoane si le-am servit cu mujdei bun de te lingi pe degete (asa numesc eu mujdeiul pe care il prepar) dar despre acesta va povestesc intr-o reteta viitoare.

Tips:
 Daca va ganditi sa le serviti la o petrecere sau o masa cu mai multe persoane puteti alege ciuperci mai micute, bite-size, sa se poata servi dintr-o inghititura (un pont de la prietena mea, Kitty :)

Spor si Bon appétit ;)
autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!