24 octombrie 2011

Bunatati pentru camara: Gogosari in otet, fara fierbere

Imi plac tare mult muraturile, dar gogosarii murati dupa aceasta reteta sunt preferatii mei alaturi de cei umpluti cu varza insa anul acesta am zis ca ajung doar gogosari in otet, castraveti murati si conopida murata (in curand pe blog, am intarziat putin cu muraturile...)

















Ingrediente:
5 kg de gogosari
1 litru otet din vin
0.5-1 kg zahar (depinde cat de dulci va plac)
o cana de sare (250 gr)
boabe piper
foi de dafin

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute
  
Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Aceasta reteta au folosit-o si bunica si mama dar mi-a reamintit-o de cativa ani, Tusa Luci, o buna prietena a mamei, mai ceva ca o matusa pentru mine.


Gogosarii se spala cu apa din abundenta, apoi se curata si se taie in jumatati sau sferturi. Daca aveti un vas mare in care sa incapa toti se adauga peste gogosari sarea, zaharul, piperul si foile de dafin si la final otetul, daca trebuie sa ii puneti in mai multe vase, atunci se prepara amestecul separat si se toarna in mod egal in fiecare vas. Se amesteca putin apoi se acopera si se lasa pana a doua zi (24 ore), amestecand din cand in cand. Timpul estimat este pentru pregatirea gogosarilor si asezarea lor in borcane a doua zi.



A doua zi veti constata ca s-a adunat multa zeama incat o sa si ramana, gogosarii sunt mai moi si usor de manevrat. Se spala bine borcanele si se pregatesc pentru asezarea gogosarilor, cat mai uniti, unul in interiorul celuilalt, ca intr-o imbratisare :) pana ajungem la gatul borcanului.
Zeama se toarna in fiecare borcan pana sus, se infileteaza borcanele si se depoziteaza in camara sau beci. E bine sa pastrati zeama pentru completare si sa urmariti gogosarii dupa cateva ore sau a doua zi, zeama e posibil sa mai scada dupa ce patrunde mai bine in gogosari.

Bunatati pentru camara: 6 borcane de cate 720 sau 800 ml, suficient pentru iarna asta.
Revin cu poze si detalii dupa ce desfac primul borcan;)

Mod de servire:
Fripturi, sandwich-uri, cartofi de orice fel, salate, omleta si orice este pe gustul Dumneavoastra :)

Tips:
Puteti folosi celofan sau capace pentru borcanele cu filet, am preferat cele cu filet deoarece erau la indemana si sunt destul de etanse.

Stiati ca:
Cu cat sunt mai naturale muraturile cu atat sunt mai benefice organismului, fiind recomandate si la dieta?


Spor si Bon appétit ;)

6 comentarii:

  1. sigur vor sta asa gogosari fara nici un conservant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-am pus asa in cativa ani la rand si au stat foarte bine, anul trecut s-au mancat repede ca au fost deliciosi dar putini. Puteti pune anul asta doar 1-2 borcane sa va convingeti apoi sigur doar asa ii veti pune :-)

      Ștergere
  2. Stau perfect:) si eu ii fac la fel, doar ca pun direct in borcan gogosarii spalati si taiati, apoi pun 1 lingura rasa de sare, una rasa de zahar, si apoi adaug un sfert otet si trei sferturi apa plata, catei de ustoroi, ceapa taiata in patru sau 6 bucati, boabe de piper. Capsez si gata, la camara cu borcanele....

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta si modalitatea ta de a pune gogosarii, Olivia, doar ca mi-ar fi teama ca nu se amesteca bine lichidele..

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu fac gogosarii la fel insa fierb un clocot otetul cu zaharul si sarea, apoi il las sa se racoreasca vreo doua ore pana ajunge pe la 40 de grade Celsius si il torn apoi peste gogosarii deja asezati in borcane impreuna cu piperul boabe si foile de dafin. Noi punem si cate o ramurica de telina in fiecare borcan, pentru aroma.

    RăspundețiȘtergere
  5. este cea mai simpla si cea mai buna reteta...de ce sa mai fierbi otetul? munca in plus!!! gogosarii tin si doi ani, daca va raman, bineinteles.....

    RăspundețiȘtergere

autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!