30 mai 2011

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

In bucataria mea cea noua, primele retete preparate nu puteau fi altele decat mancarurile mele preferate, ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat si tocanita de ciuperci. Yammmy! 


















Ingrediente:
1 ciolan afumat (al meu a avut aprox. 1kg)
500-600 gr fasole boabe
3-4 morcovi
o bucata telina
3-4 linguri bulion
1 ceapa alba mare sau 2 cepe potrivite
sare, piper dupa gust
tarhon in otet, dupa gust

Nelipsita salata de ceapa:
1 ceapa rosie mare
1 fir de ulei
1 lingura otet
sare, piper dupa gust

Timp de preparare:
2-2 ore 30 minute (depinde de fasole)

Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Se poate folosi orice fasole aveti, daca folositi fasole proaspata atunci va fierbe mai repede si nu trebuie pusa la inmuiat cu o seara inainte. Eu am avut fasole de anul trecut asa ca am pus-o la inmuiat cu o seara inainte, apoi am clatit-o, am aruncat apa si am pus-o la fiert cu multa apa.
Se spune ca e doar o legenda sa aruncam de cateva ori apa in care fierbe fasolea pentru eliminarea toxinelor si evitarea flatulentei insa mie mi se pare o idee buna asa ca arunc apa de 2-3 ori, de fiecare data cand fac ciorba de fasole. De fiecare data cand adaugati apa se va adauga apa fierbinte, altfel fasolea se va intari si va fierbe foarte greu.



As fi vrut sa am un ciolan afumat "de casa" dar a fost gustos si acesta. Ciolanul se spala si se pune la fiert separat, la foc mic. Cand ciolanul e fiert se scoate, se lasa putin la racit apoi se desprinde carnea de pe os. Apa in care a fiert ciolanul se pastreaza pentru a se adauga treptat daca scade ciorba in timpul fierberii fasolei.












Legumele se spala si se xubulete, la fel si ceapa si cand fasolea e aproape fiarta se adauga in oala impreuna cu sarea sau o lingura de Secretul Gustului ( la o oala de 6 litri), mie imi plac granulele acelea de legume mult :) Se adauga apoi si afumatura si o parte din tarhon, ca sa prinda gust bun.














Mie nu imi place ciorba cu rantas, indiferent de care este, nici nu calesc legumele, le pun toate impreuna la fiert si astfel ciorba se ingroasa de la legumele care raman in acelasi timp tari, numai bune. Spre final se adauga bulionul, daca aveti rosii proaspete tocate marunt sunt si mai bune.

  Cand fasolea e fiarta se adauga restul de tarhon se mai lasa sa dea cateva clocote apoi se poate servi.




 










Mod de servire:
Neaparat cu salata de ceapa cu ulei si otet si paine prajita sau inasprita in cuptor...un deliciu, amintiri din copilarie de-a dreptul.


Tips:

Daca nu sunteti amatori de salata de ceapa, desi insist ca e cea mai buuuuna, se poate consuma ardei iute proaspat sau in otet.

Stiati ca...
Fsolea contine foarte multe fibre si substante nutritive, fiind un foarte bun inlocuitor al carnurilor in dietele vegetariene.


Spor si Bon appétit ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!