13 noiembrie 2011

Varza calita cu afumatura si mamaliguta (4-6 persoane)

Stiti targurile acelea cu produse traditionale si preturi uneori piperate dar tot iti vine sa cumperi de toate sau cate putin din fiecare, macar? De la un astfel de targ m-am intors  eu cu vreo 3-4 fire de carnati de casa, afumati si o bucata sanatoasa de piept de porc, numai bune pentru varza calita. Zis si facut!

















Ingrediente:

o varza mare (1,5-2 kg)
1-2 fire carnati de casa afumati
300 gr piept de porc afumat
sare si piper, dupa gust
1 lingura pasta de gogosari
1 ceapa mare
1 rosie mare
1 fir de ulei
marar (optional)
cimbru


Timp de preparare:
in jur de 1 ora
  
Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
De obicei nu prea gust din mancare in timpul prepararii dar de data asta, am cam mancat tot cate putin afumatura sau varza pana le-am pregatit si a trebuit sa tot suplimentez :)











Incepem cu carnatul si pieptul de porc pe care le taiem felii (cu tot cu zgarciuri pentru ca le ador dupa ce se fierb), nu foarte subtiri (sa se simte in mancare). Curatam ceapa, o taiem marunt si o punem la calit in cratita, cu un fir de ulei, deoarece nici pieptul nici carnatul nu au foarte multa grasime. Dupa ce s-a calit adaugam afumatura, piper, pasta de gogosari si amestecam mereu.

Intre timp curatam varza de primele frunze, o clatim cu apa rece, apoi o taiem in jumatate, taiem cotorul si o tocam,  mai subtire sau mai mare, dupa cum va place, oricum se inmoaie in timpul prepararii.











Dupa ce s-a calit si afumatura adaugam varza putin cate putin amestecad mereu. Se pune cimbrul, crengute intregi sau maruntit iar mararul este optional dupa cum spuneam (mie nu imi place mararul asa ca nu il vedeti in mancare).
Se lasa la calit iar spre finalul prepararii se adauga rosia, decojita si taiata cubulete mici. Eu nu am mai pus sare deoarece imi place varza mai dulceaga iar pasta de gogosari si afumatura au asigurat necesarul de sare. Optional puteti pune o lingura- doua de bulion/pasta de tomate daca doriti ca varza sa fie mai rosiatica.











Mod de servire:
Se serveste cu mamaliguta, cu smantana sau ardei iute.

Tips:
Varza contine foarte multa apa (aprox. 85%) incat adaugata treptat si amestecand mereu ea isi lasa zeama si fierbe frumos si uniform.

Stiati ca:
Varza este una dintre cele mai vechi legume (peste 4000 de ani) cu multiple beneficii, fiind considerata medicament naturist anticancerigen?


Spor si Bon appétit ;)

Un comentariu:

  1. Inca din copilarie de cand imi prepara bunica aceasta reteta, imi place varza, mai ales cu carne proapspata de porc. Cu afumatura am facut aceasta reteta mult mai tarziu, si este mult mai buna. Este o mancare simpla, gustoasa si cu mamaliguta, nu mai am ce sa zic, este excelenta.

    RăspundețiȘtergere

autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!