6 octombrie 2011

Bunatati pentru camara: Pasta de gogosari

Pasta de gogosari am mai facut eu singurica de vreo 2-3 ori dar e prima data cand o fac si o depozitez in casa mea, camara mea! In plus, tocmai primisem noua mea jucatarie in bucatarie de la parintii mei si trebuia sa o pun la incercare; era si pacat sa nu profit si de preturile excelente din piata.
















Ingrediente:

5 kg de gogosari
500 gr sare grunjoasa

Timp de preparare:
60-70 minute
  
Dificultate:
Medie

Mod de preparare:
Gogosarii se spala cu apa din abundenta, apoi se curata si se taie felii ca sa fie cat mai usor sa ii tocam in masina de tocat carne sau in robotul de bucatarie, dupa preferinte. Tineti cont ca dupa curatare, eliminarea semintelor si a cotoarelor cantitatea mai scade, cam 1-1.5 kg, cantitatea de sare se adapteaza in functie de cantitatea de gogosari.








Se pune pasta obtinuta la fiert si se toarna sarea (sare grunjoasa, fara iod, ideala pentru muraturi si conserve), se amesteca putin pentru omogenizare apoi se lasa sa fiarba la foc mic in jur de 40-45 minute, amestecand mereu, pana scade putin si se leaga pasta.

 









Eu am fiert in oala, pe aragaz, asa ca am pus un fir de ulei ca sa fiu sigura ca nu se prinde, altfel uleiul nu este deloc necesar. Puteti pune la fiert in cratita, in cuptor si atunci nu aveti probleme sa amestecati mereu ca sa nu se prinda. Eu am lasat sa se raceasca si am pus in borcane a doua zi.
Se pregatesc borcanele: se spala bine, se clatesc bine si se scurg apoi se toarna pasta de gogosari fie cu ajutorul unei palnii, fie cu ajutorul unei lingurite, asa incat sa incapa cu usurinta. Apoi se depoziteaza in camara sau beci.

Bunatati pentru camara: 2 sticle de 700 gr si 5 borcane si jumatate a cate 300 gr, suficient pentru iarna asta.


Mod de servire:
Update 15.10.2012: Se recomanda adaugarea unei linguri de pasta de gogosari in ciorbe, tocanite, paste, pizza, umpluturi pentru carne sau paste sau se adapteaza cantitatea in sandwich-uri, salate sau pe painea prajita, e nevoie doar de inventivitate.

Tips:
La cantitatea de sare folosita, pasta se pastreaza foarte bine dar in acelasi timp nu este foarte sarata si va permite sa puneti si bors sau vegeta daca va place sa consumati, mai ales la ciorbe.

Stiati ca:
100 de gr de gogosari contin aproximativ 250 mg de calciu?


Spor si Bon appétit ;)

9 comentarii:

  1. Buna ideea ! Ma gandesc sa fac si eu ,dar cred ca am sa incerc cu ardeii copti inainte si decojiti ! Ce zici ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa fie ideea buca daca la 100g de gogosari aveti 10g de sare?!?!?! Atent la postarile doamnei neprofesionale

      Ștergere
    2. Stimate Anonim, apreciez parerea Dumneavoastra insa nu cred ca e nevoie de contraziceri si atentionari la modul la care le-ati facut, in aceasta reteta se foloseste sare mai multa deoarece nu se pune nici ulei, nici conservant si pasta se pastreaza foarte bine toata iarna, eu chiar mai am si acum 2 borcanele de anul trecut si sunt la fel ca in prima zi. In plus, este o pasta sarata, e adevarat insa se poata manca si ca atare intr-un sandwich, folosind evident o cantitate mica pentru gust. Nu stiu cum folositi Dumneavoastra pasta de gogosari, credeam ca am scris si eu cum folosesc, dar in general se foloseste o lingura de pasta intr-o oala de ciorba normala de 5-7 litri, la o tocanita, o pizza etc, caz in care, daca socotiti la fel de atent veti constata ca nu este prea multa sare. O sa masor cate grame de pasta de gogosari intra in o lingura si facem din nou procentajul daca doriti.

      Ștergere
    3. Asadar, am masurat dupa cum am promis, o lingura de pasta de gogosari are 17-18 gr, aprox. 1,8 gr sare la o ciorba sau tocanita etc. Nu cred ca mai e nevoie sa va mai dovedesc ceva.

      Ștergere
  2. Interesanta propunerea insa eu am ales calea cea mai simpla si rapida :) oricum asa bine s-au tocat si fiert incat nu am simtit pic de pielite. P.S. Eu mereu folosesc gogosari deoarece sunt mai carnosi, in consecinta si pasta mai densa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu calesc ardeii sau gogosarii in ulei,apoi se dau prin masina de rosii,se sareaza si se fierb pina scad,se pune putin conservant si se da la dunst.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru vizita si pentru mesaj, Adrian!
    E adevarat, sunt tot felul de retete si idei. Eu insa am ales sa fac o pasta cat mai sanatoasa, fara ulei, de fapt am adaugat chiar foarte putin ulei (un fir :) cat sa nu se prinda. Am ales sa nu folosesc nici conservant si a stat foarte bine, inca mai am 2 borcanele intacte de anul trecut(am camara rece, e drept) Ma pregatesc sa pun zilele astea si tura de pasta de gogosari pe anul acesta.
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  5. voi sunteti siguri ca 500g de sare va va permite sa mai serviti ce ati propuse de preparat? la 500g de sare ar trebui cel putin vreo 100kg de gogosari. Macar verificati ce scrieti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate Anonim, revin si aici cu o completare. Aceasta pasta de gogosari nu se consuma ca atare, se consuma ca si ingredient in mancaruri, in cantitate moderata, in consecinta si cantitatea de sare va rezulta moderata/per portie.

      Multumesc pentru mesaj, voi adauga un nou paragraf in care sa specific clar cum se consuma.

      Ștergere

autor prezent pe gateste inteligent top-portal - Director Linkuri Un widget cool pentru blogul tau! toateBlogurile.ro EnterClick Director Web Top 100 Cooking Sites on Top100Add.com - Add your Site, Boost Your Traffic!