Cred ca am mai scris anterior ca deocamdata nu am cuptor...atata timp cat am plita pot gati aproape orice asa ca am considerat ca banii de cuptor ii folosesc deocamdata pentru alte amenajari in casa :) Sa revenim la subiect ...voiam sa fac ceva bun pentru o ocazie foarte speciala(!) dar nu mai voiam sa folosesc blat de cumparat si creme instant si numai bine am gasit fix cu o zi inainte o noua reteta super interesanta pe blogul de sanatate al Ioanei. Sincer, a fost salvarea mea! Este o reteta preparata de Ani Phyo, recunoscuta pe plan mondial pentru stilul de viata si dietele raw (hrana vie vegetala).
Ingrediente:
Blat
2 cani miez de nuca
1 cana curmale
Crema
50 gr cacao
1 banana
2-3 linguri miere
zmeura (crema si decorat)
menta proaspata (crema si decorat)
Timp de preparare:
15-20 minute
Dificultate:
Redusa
Mod de preparare:
Eu am adaptat putin reteta (ca de obicei :P dupa preferintele mele. Am facut reteta simplu, din 5-6 ingrediente: blatul l-am facut fara cacao, am folosit banana si miere pentru crema.
Masura unei cani a fost de aproximativ 250 gr la mine dar important e sa folositi aceeasi cana pentru toate ingredientele.
Masura unei cani a fost de aproximativ 250 gr la mine dar important e sa folositi aceeasi cana pentru toate ingredientele.
Povestea cu nucile si mixarea lor cu curmalele a fost destul de lunga...asa ca din graba am uitat sa fac o poza miezului de nuca..dar voi sititi cum arata :) De ce a fost poveste lunga si de ce a durat mai mult la mine? Momentan nu am in dotare un robot de bucatarie (aviz amatorilor :)) asa ca am folosit un blender vertical de mana si m-am chinuit putin, desi am maruntit initial miezul de nuca in mojar si curmalele le-am taiat cubulete.
Blatul trebuie sa iasa dens si putin lipicios, pentru a putea sa il modelati cum vreti. Ideal e sa aveti o forma de tort sau un inel culinar, eu l-am modelat direct pe platou.
Pentru crema am adaugat cacao, miere, banana taiata felii, cateva frunze de menta proaspata (am cumparat la ghiveci de la hipermarket) si o jumatate de cana de zmeura (neaparat profitati de cea proaspata din piata, eu am gasit la o batranica, o cam vindea la suprapret dar macar a fost proaspata si "de la mama ei"). Crema obitnuta se intinde deasupra blatului in stratul dorit, se orneaza cu zmeura si menta si apoi se pune la rece pentru minim jumtate de ora apoi se poate servi.
Acest tort a fost delicios, un adevarat rasfat pentru papilele gustative si oricine ar gusta fara sa stie cum a fost facut ar spune ca am pus cine stie cate oua, lapte etc.
Chiar daca nu am folosit deloc zahar feliile sunt foarte satioase, taiate cat de mici, de aceea pot servi 6 pana la 8 persoane fara probleme.
Mod de servire:
Se recomanda sampanie, mai ales daca e o ocazie foarte speciala!
Tips:
Pentru crema puteti folosi avocado in locul bananei si curmale in locul mierii, totul depinde de gusturi.
Stiati ca...
Desi nucile au valoare calorica mare (aproximativ 650 calorii la 100 gr) contin fibre si grasimi monosaturate atat de necesare si benefice organismului, mai ales la dieta daca sunt consumate corect?
Spor si Bon appétit ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu